Press "Enter" to skip to content

Mikor nyithatnak ki a balatoni éttermek? Milyen szabályokat kell betartaniuk?

A vírus okozta helyzet miatt a Balaton környéki éttermek és kávézók is bezárásra kényszerültek. Egy korábbi cikkünkben már végigvettük, hogy a megváltozott helyzetre miként reagáltak a vendéglátóhelyek – sokan házhozszállításra tértek át. A nyári szezon közeledtével egyre fokozódik az érdeklődés, hogy a kormány mikor oldja fel a zárlatot, és amennyiben feloldja milyen szabályok betartását írja elő. Egyes vélemények szerint – külföldi példákból kiindulva – már június elsején megnyithatnak az éttermek, bizonyos feltételekkel.

Kínai iskolábanA kínai intézkedésekről és tapasztalatokról – ahol elsőként találkoztak és úgy tűnik jutottak túl a víruson – az interneten nagyon sok képet és cikket találni. Az újonnan megnyitott iskolákban, gyárakban az embereket jól elkülönítve helyezik el egymástól. Az üzemi étkezdékben pleksziből kabinokat építenek és ezzel választják el a vendégeket. Az a la carte éttermekben ez azonban nehezen lenne kivitelezhető. Ahogy a G7 minapi cikkében írta elképzelhető, hogy a bejáratnál a vendégfogadás a jövőben nem csak köszönésből és az asztalhoz kísérésből áll majd, hanem hőmérőzésből és egy jogi nyilatkozat kitöltéséből is: “Alulírott jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy ennek a nyomtatványnak a kitöltése előtti 14 napon nem volt pozitív koronavírus-tesztem, nem észleltem magamon a koronavírusra utaló tünetek egyikét sem.”

A vendéglátósok bíznak benne, hogy a szabályok megalkotói a távolságtartásra helyezik a hangsúlyt, valamint a higénia fokozott betartására és ellenőrzésére.
A Litván minta talán sokunkban szimpátiát ébreszt, és Magyarországon, így a Balatonon is járható út lehet. Litvániában megengedték a kávézóknak és éttermeknek, amiknek kültéri asztalaik vannak, hogy ezen a hétvégén újranyissanak. Az asztaloknak egymástól legalább két méterre kell lenniük. Ez azonban gondot okoz sok étteremnek az óvárosban, ahol a keskeny utcák miatt csak pár asztalt lehet ilyen módon elhelyezni. A 444.hu cikke szerint ezért Vilniusban a nyilvános közterek nagy részét átadnák a világjárvány által sújtott bárok és éttermek tulajdonosainak, hogy az asztalaikkal elfoglalhassák azokat, és amíg szükséges be tudják tartani a távolságtartási szabályokat.

A Balatonon a strandok megnyitásánál a vendégek szabadtéri elhelyezése nem okoz gondot, és a balatoni éttermek többsége el van látva terasszal, de a litván példa így is megfontolandó. A szabályozás ezen kívül várhatóan kötelezővé teszi a maszk viselését mind a személyzet, mind a vendégek részére. Támogatható ötlet lehet az asztalokon a kézfertőtlenítők elhelyezése a szalvéták mellett.

Csapody Balázs - Kistücsök étteremA Streetkitchen magazin két ismert balatoni vendéglátásban érdekelt szakembert kérdezett meg a témában. Csapody Balázs (Kistücsök) és Laposa Bence (Laposa Birtok, Hableány) elmondta, hogy jelenleg minden bizonytalan, és ők sem látják pontosan a nyarat. Csak tippelni tudnak és reménykedni, hogy nyáron már a kerthelyiségekben ülhetünk, bár valószínűleg egymástól jóval nagyobb távolságra. Az is biztos azonban, hogy az éttermek egy része nem fogja túlélni a válságot.

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa nem pesszimista, úgy véli, alakulhat úgy a dolog, hogy hosszabb távon pozitív lesz a járványhelyzet végkicsengése a balatoni turizmusra nézve. Nagyon bízik abban, hogy nyáron már megnyithatnak a kedvenc balatoni vendéglőink kerthelyiségei, így a Kistücsök is. „Az is valószínű azonban, hogy egy jó darabig még más szabályok szerint fognak üzemelni az éttermek, mint eddig megszoktuk. Kevesebb férőhellyel, és sokkal nagyobb távolságot hagyva az asztalok, a vendégek között. Fokozatosan betartva a biztonsági előírásokat, ahogy például a kereskedelemben is megszokhattuk az elmúlt hetekben. A Kistücsök kerthelyisége 90 fős, úgy számolom, hogy itt ezen a nyáron jó, ha 45 embert le tudunk majd ültetni – fogalmazott Csapody a Streetkitchen cikkében.

Laposa BenceCsapody Balázsnál kevésbé optimista Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke. A Laposa család nem csak bortermeléssel foglalkozik; Badacsonyban három vendéglátóhelyet is üzemeltetnek, köztük az ikonikus Hableány nevű éttermet – melyet éppen tavaly újítottak fel teljes egészében. Laposa Bence is azt hangsúlyozza, hogy nagyon váratlanul érte őket a kialakult helyzet. „A vendéglátás lényege a vendég, nélküle semmi nem működik. Vendégek pedig most egyáltalán nincsenek.” Ő is úgy gondolja, hogy közép- és hosszútávon talán felértékelődnek majd a közeli nyaralóhelyek és a Balaton, de addig még sok nehézséget kell legyőzni. Jelenleg a túlélésre koncentrálnak.

„Több kutatás bizonyította, hogy ez a vírus valószínűleg hosszú ideig velünk marad, és a teljes bezárkózás nem jó alternatíva. Olyan megoldásokat kell keresni, amelyek közép- és hosszútávon is működnek, hogy együtt tudjunk élni a vírussal. ” – fogalmazott Laposa Bence.

Amíg nem születik döntés és nem nyithatnak meg a vendéglátóhelyek, marad a helyieknek a házhozszállítás és rendelés.